Напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці учні 7-В класу опорного закладу Теребовлянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 разом із класним керівником Яворською Н.Н. провели тиждень української вишиванки "Вишиванка - оберіг українського народу".

Вишитий рушник, вишита сорочка, вінок, лялька-мотанка, вишита хустина, коралі, стрічки - без них важко уявити нашу неньку-Україну. Українська вишиванка - це "молитва без слів", а сама вишиванка і рушник - символи любові і незрадливості, обереги українського народу.
В давніх віруваннях обереговим елементам надавали особливого значення. Скажімо, коралі, вінки, вишивка сорочок - це не просто прикраси, а насамперед охоронне коло, яке мало убезпечити людину від злої сили. 
В понеділок учні розповідали про рушник, витканий чи вишитий на полотні. Рушник - оберіг вірності і любові, символ дороги. Його вишивають на щастя і добру долю, який передають із роду в рід. 
У вівторок говорили про історію української вишиванки, символізм кольорів, орнаменти. В узорах вишиванки жінки розповідали про свої думки й почуття, про радість і сум. 
В середу мова йшла про стравовинні жіночі прикраси: коралі, дукачі, пацьорки, гердани, кризи, силянки. У старовинній шкатулці ці прикраси виглядали магічно і загадково. 
У четвер учні відтворили у класі справжню українську світлицю: вишиті килими, старовинні подушки, рушники, серветки, обруси, фіранки - усе, що зберігають наші працьовиті бабусі. 
В п'ятницю секретами сучасної вишиванки поділились мами учнів. Діти принесли вишиті картини, які вишивали їхні батьки і самі учні. 
До проведення тижня вишиванки долучилися вчителі-предметники. Яворська М.Й. на уроці інформатики продемонструвала презентацію "Історія української вишиванки", а після цього усі учні за допомогою текстового процесора створили вишитий орнамент українського рушника. Лукіянчук С.Л. на уроці трудового навчання розповіла про майстерність виготовлення ляльки-мотанки - найдавнішого оберега, що символізує жіноче божество. На уроці музики (вчитель Юрків О.О.) співали пісні про рушник і вишиту сорочку, а на уроці образотворчого мистецтва з П'єнтою Г.І. малювали український орнамент. Вчитель української мови та літератури Скасків М.Я. розповіла про те, що тема української вишиванки займає важливе місце в творчості українських поетів та письменників. 
Завершився тиждень батьківськими зборами. І вже батьки із радістю слухали своїх дітей, які розповідали про духовний символ українського народу - вишиванку.

Немає коментарів:

Дописати коментар