УГГ-40

В четвер, 27 квітня 2017 року, в опорному закладі Теребовлянська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 для просвітян району відбулася конференція, присвячена 40-річчю від дня створення Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод, відомої також як Українська Гельсінська група.
Зібрання розпочав голова районної організації «Просвіта», начальник відділу освіти РДА Йосип Кацан. Він привітав присутніх із цією знаменною датою та висловив надію на те, що молоде покоління буде спроможне захищати та відстоювати демократичні права і свободи України та українців.
Привітав просвітян і директор школи В.Й.Пемковський.
Разом з о.-м. Іваном Сиваком присутні в молитві пом’янули вірних синів і дочок України, які прагнули бачити свою Вітчизну вільною, незалежною, щасливою державою, в якій панує закон, не порушуються права людини, де кожен громадянин знає свої права і виконує свої обов’язки, любить рідну землю, шанує її святині.
З історичною довідкою, цікавими відомостями про життя та творчість учасників УГГ просвітян познайомили вчителі школи: В.А.Думський, Н.І.Шевченко, У.З.Пемковська, Г.А.Мисліва, О.Г.Чемерис, Г.М.Бобрик, бібліотекар М.І.Бліщ.
Учні 10-Б класу (кл. керівник Г.А.Мисліва) читали вірші про любов до України, про можливість жити у правовій державі, згадували політ-в’язнів. У виконанні учениці 9-В класу Лілі Киреньки прозвучала пісня «Моя Україна».
Змістовними були виступи Т.Конона, батько якого разом з О.Мулик
були членами УГГ, та С.С.Облещук, яка передавала посилки у табори, де
відбували покарання Левко Лук’яненко та інші «в’язні совісті»
Присутні з цікавістю переглянули слайди та відео про життя та боротьбу учасників Української Гельсінської групи, познайомились з архівними документами, дізнались історію творення нашої держави від «шістдесятників» до наших днів.
Підготувала конференцію голова осередку «Просвіта» опорного закладу Теребовлянська ЗОШ І-ІІІ ст.№1 О.Б.Ткач.
Й.П.Кацан та В.Й.Пемковський подякували всім учасникам конференції за плідну і корисну працю, побажали просвітянам, а також і всім українцям, пам’ятати, якою ціною здобута наша незалежність, берегти її, шанувати патріотів, які ціною власного життя виборювали нам право жити у правовій державі, побажали миру та процвітання нашій Україні.

Ткач О.Б.,
вчитель опорного закладу
Теребовлянська загальноосвітня

школа І-ІІІ ступенів

Немає коментарів:

Дописати коментар